Αστικοί Θρύλοι: Hanako-san

17821057_10213399918380749_2127201189_n

Πολλά τρομακτικά πράγματα ξεκινούν από την Ιαπωνία (όπως για παράδειγμα, τα τρομακτικά video-clips πολλών γνωστών συγκροτημάτων που ως στόχο τους φαίνεται να έχουν βάλει να στοιχειώσουν τα όνειρά μας…) Το ένα πράγμα, όμως, που θα βρει κανείς σε αφθονία στην Ιαπωνία είναι οι αστικοί θρύλοι. Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην Kutsisake no Ona, τη γυναίκα με το σχισμένο στόμα που καραδοκεί έξω από τα σχολεία τρομάζοντας τα παιδιά.

Σε αυτό το άρθρο μας θα επιστρέψουμε στον σχολικό χώρο, αφού φαίνεται πως πολλοί αστικοί θρύλοι και τρομακτικές καταστάσεις αγαπούν αυτόν τον τόπο «μαρτυρίου» του νεαρού κοινού της Ιαπωνίας. Θα μιλήσουμε για ένα μικρό κοριτσάκι με κόκκινη φούστα που περιμένει στις γυναικείες τουαλέτες του τρίτου ορόφου (όχι, δεν μιλάμε για τη Μυρτιά που κλαίει).

Ο θρύλος λέει πως αν χτυπήσεις τρεις φορές την τρίτη πόρτα στις σχολικές τουαλέτες του τρίτου ορόφου και ρωτήσεις «Hanako San, είσαι εκεί;», μια μικρή φωνούλα θα απαντήσει. Κι αν επιλέξεις να ανοίξεις την πόρτα, θα βρεθείς μπροστά σε ένα μικροκαμωμένο κοριτσάκι με λευκό πουκάμισο και κόκκινη φούστα. Έχει μαύρα, κοντά μαλλιά και δεν θέλει πολλές προτροπές για να σε σκοτώσει, αφήνοντας στη θέση σου έναν κυκλικό, ματωμένο λεκέ…

Ο θρύλος έκανε την εμφάνισή του γύρω στo 1950, και από τότε μέχρι σήμερα έχει πάρει διαστάσεις φαινόμενου, καταλήγοντας πολλές φορές πρόκληση ή παιχνίδι θάρρους για τα παιδιά στην Ιαπωνία. Είναι κάτι σαν τον γνωστό θρύλο της Bloody Marry, ένα τόλμημα – ακόμη καλύτερα – για όσους οι μαθητικές ομάδες θέλουν να δοκιμάσουν. Ωστόσο, όπως θα περίμενε κανείς, η Hanako San δεν έχει μείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, έχοντας υποστεί αλλαγές ανά περιοχή της Ιαπωνίας. Έτσι βρίσκουμε στην μια περιοχή την Hanako να βγάζει μόνο το λευκό χέρι της από την πόρτα (σαν να τη διαπερνάει χωρίς να την ανοίξει), ενώ σε μια άλλη περιοχή, πίσω από την πόρτα βρίσκεται μια τρικέφαλη σαύρα που θα σε φάει μόλις ανοίξεις την πόρτα. Η σαύρα έχει καταφέρει να μιμηθεί τη φωνή του νεαρού κοριτσιού για να σε προσκαλέσει μέσα στην τουαλέτα και να σε κατασπαράξει! Παρεμπιπτόντως, η διαφοροποίηση της ιστορίας με τα λευκό χέρι έρχεται και με σταγόνες αίματος να τρέχουν πάνω του. (Μπρρρρ…)

Το όνομα Hanako ήταν πολύ δημοφιλές, όπως πολύ συχνά συμβαίνει με τα ονόματα, τη δεκαετία του ‘50 οπότε και ο μύθος γνώρισε μεγάλη άνθιση. Σήμερα έχει μάλλον καταλήξει ένα κοινό παιχνίδι θάρρους για τους μη τολμηρούς. Δεν θα προτείναμε, ωστόσο, να δοκιμάσεις αυτό το συγκεκριμένο παιχνίδι πρόκλησης στον ελεύθερο χρόνο σου, καθώς η Hanako έχει περάσει τόσες δεκαετίες στο χρονοντούλαπο της λήθης που, κυριολεκτικά, θα σκότωνε για μια καλή πρόσκληση.

Άλλα ονόματα με τα οποία είναι γνωστή – αλλά δεν ξέρουμε αν θα σας ανοίξει την πόρτα όταν τα χρησιμοποιήσετε – είναι τα Aoi Manto, Aoi Hanten, Aoi Kami και Aka Kami.

 

Που μπορούμε να βρούμε τη Hanako San σήμερα:

  • Στα manga “Hanako and the Terror of Allegory” και “Haunted Junction” (που αργότερα μεταφέρθηκε και σε anime)
  • Στα anime “Hell Teacher Nube” (επεισόδιο 2), “Rin-ne” (επεισόδιο 5) και “Yo-Kai Watch” (επεισόδιο 60)
  • Στις ταινίες “Toire no Hanako-san” (ή School Mystery) του 1995, “Shinsei toire no Hanako-san” του 1998 και – στα πιο πρόσφατα – “Hanako of the Toilet” (2013) και “Toire no Hanako-san Shinsho – Hanako vs Yosuke” (2016)
  • Σε πληθώρα video games!

 

Μέχρι τον επόμενο Αστικό Θρύλο….

Από τη Melane με αγάπη.