Ανάλυση: Howl's Μoving Castle

από την Αnastay san


345238244_643780897563931_4068127041994483326_n  

Σήμερα σας φέρνω μεταφρασμένη στα ελληνικά μια τρομερή κριτική του γνωστού σε σχεδόν όλων μας και πολυαγαπημένου Howl's Μoving Castle. Το άρθρο έχει γραφτεί από τον Adam Dobay, έναν ανεξάρτητο αναλυτή ταινιών που ειδικεύεται στην αφήγηση με υπόβαθρο τη μυθολογία και στη συγγραφή σεναρίου.

Στο κινούμενο κάστρο, ο Hayao Miyazaki αναποδογυρίζει το σενάριο του και αντί να φτιάξει μια ταινία ενηλικίωσης, δημιουργεί μια ταινία όπου τα άτομα έπρεπε να είχαν ήδη ενηλικιωθεί, αλλά δεν το έκαναν, διαμορφώνοντας την ιστορία γύρω από το πώς να ωριμάσεις εάν έχεις ήδη ενηλικιωθεί. 

Παίρνει άτομα που έχουν το ίδιο πρόβλημα: Howl, Sophie, Calcifer, Markl και Witch of the Waste είναι άνθρωποι που δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση της ζωής τους και δεν θέλουν να προχωρήσουν. Ουσιαστικά δεν θέλουν να ωριμάσουν. Τους τοποθετεί κυριολεκτικά κάτω από μια στέγη, ώστε να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον με τα θέματα τους. 

 

Ανάλυση των χαρακτήρων 

Sophie Hatter: Η κοπέλα που έκανε άλμα στην ενηλικίωση 

Έχουμε τη Sophie, η οποία έχει μια αξιαγάπητη στάση απέναντι στη ζωή. Φυσικά και δεν επιθυμεί να περάσει όλη της τη ζωή στο καπελάδικο, αλλά νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα σε αυτό παρά στον έξω κόσμο. 

Howl– Ο δυνατότερος έφηβος του κόσμου

Και έπειτα έχουμε τον Howl, ο οποίος είναι μόνιμα κολλημένος στην εφηβεία. Λατρεύει τη δύναμη που έρχεται με την ενηλικίωση, αλλά όχι και τις ευθύνες που έρχονται μαζί της.

Markl – Το αγόρι που έπρεπε να μεγαλώσει γρήγορα

Προσποιούμενος τον ενήλικα, δεν αργούμε να δούμε το πραγματικό του πρόσωπο καθώς μαθαίνουμε ό,τι αυτό που επιζητεί είναι μια οικογένεια και την αίσθηση οτι ανήκει κάπου.

Το κάστρο που είναι χαρακτήρας από μόνος του

Κατά τη διάρκεια της ταινίας, το κάστρο μεγαλώνει, αλλάζει, υποφέρει αλλά επιβιώνει, και όλη αυτή η αλλαγή χρειάζεται ώστε να ωριμάσει και να γίνει ένα σπιτικό στο οποίο θα μπορεί να ζεί ο καθένας μας.

Το ερώτημα όμως είναι: Για ποιό λόγο δεν θέλουν να ενηλικιωθούν οι χαρακτήρες; 

 

Το πρόβλημα με τους ενήλικες στο κινούμενο κάστρο

345472493_3542088472694105_6133517644529495258_n

Στην ταινία αυτή, οι ενήλικες είναι εγωιστές, άπληστοι, κυνηγάνε το χρήμα ή τη δόξα, κάνουν πολέμους ή έχουν θέματα εξουσίας, χειραγωγούν ο ένας τον άλλον.

Αλλά αυτό που θέλει να τονίσει η ταινία είναι πως ενώ οι ενήλικες είναι φρικτοί με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, όλοι αυτοί οι μηχανισμοί αντιμετώπισης αποφυγής ενηλικίωσης δεν πετυχαίνουν. Η φυγή δεν πετυχαίνει. Όποια μαγεία και να χρησιμοποιήσουν οι χαρακτήρες για να κρύψουν την αλήθεια, η αλήθεια βρίσκεται από κάτω και αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε καταστροφή. Χρειάζεται να βρούν έναν τρόπο με τον οποίο θα ενηλικιωθούν και ταυτόχρονα θα παραμείνουν ειλικρινείς στους εαυτούς τους. 


Το πέρασμα του Howl από την επιθετικότητα στον φιλειρηνισμό 

Αρχικά, παρουσιαζόμενος ως ένας μάγος που καμαρώνει για τις δυνάμεις και ικανότητες του και ο οποίος πιστεύει ακράδαντα στην υπεροχή του συγκριτικά με τους άλλους μάγους, μαθαίνει με απότομο και επώδυνο τρόπο πως δεν γίνεται να λύσεις τον πόλεμο ακόμα και αν τον νικήσεις. Και αυτό διότι κανένας πόλεμος δεν είναι άξιος μάχης.

Είναι ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να σταματήσει και για αυτό η Sophieχρειάζεται να φτάσει στον πυρήνα του αληθινού χαρακτήρα του Howl και να βρει τρόπο να τον βγάλει προς τα έξω. 

 

Η απάντηση του Miyazaki στο να είναι κανείς ενήλικας σε έναν κόσμο όπου οι ενήλικες κατά τα άλλα είναι φρικτοί 

ts

Στο τέλος της ταινίας, οι άνθρωποι βρίσκουν τις αληθινές τους καρδιές και ό,τι ήταν λάθος αντικαθίσταται στην κυριολεξία. Η βία σταματά γιατί εκπληρώθηκε η ανάγκη για αυτό που αντικαταστάθηκε με βία. Αυτό από μόνο του είναι ένα αρκετά δυνατό σχόλιο σχετικά με τους λόγους του πολέμου και πώς να τον αποφύγουμε.

Άλλα η πραγματική δήλωση υπάγεται στο πως η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα στο αν θα γίνεις ένας απαίσιος ενήλικας ή στο αν θα παραμείνεις παιδί. Η λύση έρχεται όταν οι χαρακτήρες μαθαίνουν μόνοι τους να προσδιορίζουν τι εστί ενηλικίωση, τι εστί κοινότητα, τι εστί οικογένεια, τι είναι αυτό για το οποίο αξίζει να τοποθετηθείς και να παλέψεις. Αυτού του είδους του ενήλικα σου ζητάει να γίνεις ο Miyazaki. 

 

Διαβάστε το αρχικό review εδώ