8 ράτσες σκύλων από την Ιαπωνία

από τον Παναγιώτη Νηφόρο 


1

Στην Ιαπωνία συναντάμε 8, μεταξύ άλλων, ιαπωνικές ράτσες σκύλων που ονομάζονται «Nihon-ken» και θεωρούνται σκύλοι εθνικά σύμβολα.

Αυτό το πρότυπο καθορίστηκε το 1934 από τον Nihon Ken Hozonkai, έναν ιαπωνικό δημόσιο οργανισμό που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση μητρώων για έξι αυτόχθονες ιαπωνικές ράτσες σκύλων!

Ας εξερευνήσουμε μαζί τις αυθεντικές ιαπωνικές ράτσες σκύλων:

Akita-Inu

2

Οι ζωόφιλοι σινεφίλ και μη, σίγουρα θυμούνται την ταινία Hachiko, βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Το αξιολάτρευτο αυτό κουτάβι, του οποίου η κληρονομιά ζει ως άγαλμα ιαπωνικού σκύλου στη Shibuya είναι Akita-Inu. Πολύ γνωστή ιαπωνική ράτσα που σε αντίθεση με το Shiba Inu που θα δούμε μετά, είναι μεγαλύτερος και πιο ογκώδης σκύλος. Δεν υπάρχουν πολλοί στην πόλη. Αφού ανήκουν στην οικογένεια των spitz έχουν χαρακτηριστικά που είναι ιδανικά για κρύο καιρό, όπως παχιά, μακριά γούνα και διπλό τρίχωμα. Έχουν πρόσωπο που μοιάζει με αρκούδα και μεγάλη οστική δομή. Το ιαπωνικό Akita μπορεί  να είναι κόκκινο, ή καθαρό λευκό, αλλά μπορεί να έχει υπόλευκα σημάδια στο κάτω μέρος του ρύγχους και στα μάγουλα, καθώς και τις περιοχές της ουράς. Όσον αφορά την προσωπικότητα, τα Akita είναι κυρίαρχα σκυλιά και είναι γνωστό ότι δεν τα πάνε και τόσο καλά με άλλα σκυλιά του ίδιου φύλου. Αντιθέτως είναι φιλικά με τα παιδιά.

 

Hokkaido-Inu (ή Hokkaido Ken)

3jpg

Πιστεύεται ότι έχει μια παλαιότερη γραμμή αίματος σε σύγκριση με τις άλλες ιαπωνικές ράτσες σκύλων. Προερχόμενα από το βορειότερο νησί της Ιαπωνίας, έχουν παχύτερο εξωτερικό τρίχωμα, μεγαλύτερα πόδια και μικρότερα αυτιά που τα βοηθά να αντιμετωπίσουν το κρύο. Έξυπνα, δυνατά και αφοσιωμένα, έχουν εκτραφεί για κυνήγι, ικανά να αντιμετωπίζουν αγριόχοιρους, ακόμη και μικρές αρκούδες. Είναι πολύ ισχυρή ράτσα και μπορεί να δείχνουν επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά. Τείνουν να αναπτύσσουν έναν πολύ ισχυρό δεσμό με τους ιδιοκτήτες τους και απαιτούν αρκετή προσοχή. Όσο δε για την προσωπικότητα τους, να σημειώσουμε ότι είναι δυνατά, αφοσιωμένα και έξυπνα σκυλιά. 

 

Kai Ken

4

Πρόκειται για μια από τις πιο παλαιές ιαπωνικές ράτσες σκύλων. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί τους αποκαλούν στοργικά με το παρατσούκλι «τίγρης σκύλος» από τα χρώματα του τριχώματος τους. Έχουν εκτραφεί για κυνήγι άγριων θηραμάτων, συμπεριλαμβανομένων του κάπρου, ελαφιών και πτηνών. Καθώς προήλθε από τις ορεινές περιοχές της Ιαπωνίας, εξελίχθηκε σε γρήγορη ράτσα, με καλά ανεπτυγμένους μύες. Είναι επίσης απίστευτα έξυπνοι σκύλοι που μαθαίνουν γρήγορα και τείνουν να είναι αρκετά ανεξάρτητοι, αν και τους αρέσει να ευχαριστούν τους ιδιοκτήτες τους. Είναι πολύ δραστήρια σκυλιά με άθικτο κυνηγετικό ένστικτο. Αναφερόμενοι στην προσωπικότητα τους διαπιστώνουμε ότι είναι ανεξάρτητα, δραστήρια και πανέξυπνα σκυλιά.

 

Kishu Ken

5jpg

Είναι ένας κυνηγετικός σκύλος που εξακολουθεί να είναι σχετικά σπάνιος ακόμη και στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με έναν ιαπωνικό μύθο, ο Kishu Ken στην πραγματικότητα προέρχεται από λύκους. Όσον αφορά το ταπεραμέντο τους, είναι έξυπνοι, γενναίοι και ανεξάρτητοι, αλλά και πιο παρορμητικοί από τις άλλες ιαπωνικές ράτσες σκύλων. Έχουν έντονο φυσικό κυνηγετικό ένστικτο, αλλά δεν πρέπει να μένουν μόνα τους με άλλα μικρότερα κατοικίδια. Τους αρέσει να είναι δραστήριοι και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά να είστε προσεκτικοί: η εξυπνάδα που διαθέτουν τους κάνει επίσης εξαιρετικούς καλλιτέχνες απόδρασης!

 

Shiba-Inu

6

Αναμφισβήτητα η πιο δημοφιλής ιαπωνική ράτσα, το Shiba-Inu είναι ένας ιαπωνικός εθνικός θησαυρός, το μικρότερο από τα σκυλιά spitz στην Ιαπωνία. Πρόσφατα, ωστόσο, τα μικρότερα Shiba έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκτροφή ενός πιο χαριτωμένου «mame» ή Shiba σε μέγεθος φασολιού, σίγουρα ένα από τα πιο χαριτωμένα ιαπωνικά σκυλιά. Έχει μικρά μυτερά αυτιά, ρύγχος σε σχήμα σφήνας και κυρτή ουρά. Η προσωπικότητα του αποπνέει ανεξαρτησία, περηφάνια.

 

Shikoku Ken

7

Μια όμορφη ιαπωνική ράτσα τύπου spitz με εμφάνιση που μοιάζει με λύκο. Είναι ευκολότερη στον χειρισμό από τα Shiba και Akita, καθώς δεν πρόκειται για σκυλιά τόσο πεισματάρικα και είναι πιο φιλικά με άλλα σκυλιά. Υπέροχα για συντροφιά και κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.

 

Ιαπωνικά Spitz

8

Αν ψάχνετε για έναν χαριτωμένο σκύλο συντροφιάς, δοκιμάστε το ιαπωνικό σπιτς. Αυτή η μικρή, χνουδωτή ιαπωνική ράτσα κάνει τα τέλεια σκυλιά συντροφιάς και εκτράφηκε για κατοίκους των πόλεων. Έχουν παχύ, μακρύ τρίχωμα λευκής γούνας. Έχει σφηνοειδές ρύγχος και μυτερά αυτιά, είναι ενεργητικό και υπάκουο, αλλά μπορεί να γαβγίζει πολύ αν δεν εκπαιδευτεί σωστά. Αυτή η ράτσα είναι πολύ καλή με τα παιδιά και άλλα κατοικίδια.

 

Ιαπωνικά τεριέ

9

Το ιαπωνικό τεριέ, ή το τεριέ Nihon, είναι ένας άλλος ιαπωνικός σκύλος μικρού μεγέθους. Πιστεύεται ότι κατάγονται από την Ολλανδία και έχουν συνήθως μαύρο πρόσωπο με λευκό σώμα. Έχουν μυτερά αυτιά που διπλώνουν προς τα εμπρός και είναι καταπληκτικοί  σκύλοι συντροφιάς. Το ιαπωνικό τεριέ είναι σπάνιο, ακόμη και στην Ιαπωνία, αρκετά ευαίσθητο και παιχνιδιάρικο. 

10

Ανεξάρτητα από την ιαπωνική ράτσα σκύλου, είναι σίγουρα πιο δύσκολο να αποκτήσετε ένα τέτοιο σκύλο εκτός Ιαπωνίας. Για το λόγο αυτό, πολλοί έρχονται στην Ιαπωνία με σκοπό να πάρουν ένα κατοικίδιο. Η εξαγωγή ενός ιαπωνικού σκύλου από τη χώρα έχει τις δικές της προκλήσεις. Δεν είναι εύκολο διότι θεωρούνται «εθνικοί θησαυροί» και έπειτα το κόστος δεν είναι χαμηλό.

Μόλις διαλέξετε το ιαπωνικό κουτάβι σας, θα υπάρξει πρόσθετο κόστος με την προετοιμασία για εξαγωγή. Αυτό θα περιλαμβάνει εμβολιασμούς/μικροτσίπ, κιβώτιο σκύλων, τέλη κυνοκομίας, γενεαλογία εξαγωγής, επιθεώρηση σε καραντίνα ζώων και άλλα έξοδα.

Το πραγματικό κόστος αποστολής ενός σκύλου από την Ιαπωνία θα διαφέρει ανάλογα με τη χώρα. Πριν αγοράσετε σκύλο στην Ιαπωνία, φροντίστε να ελέγξετε αν η αεροπορική σας εταιρεία στέλνει κατοικίδια! Ελέγξτε επίσης τις σχετικές χρεώσεις για κατοικίδια –ενδέχεται να είναι πάνω από 200 ευρώ.

Αυτές είναι οι τετράποδες ψυχές, τα απίθανα αυτά πλάσματα που μόνο χαρά και ευτυχία προσφέρουν και το μόνο μου ζητάνε είναι αγάπη, στοργή, φροντίδα, αγκαλιά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, ένας σκύλος είναι ικανός να προσφέρει υγεία και μακροζωία. Όπως άλλωστε λέει ένας πολύ καλός μου φίλος που έχει μάλιστα Akita-Inu, Σκύλοι = ζωή!

 

 

Πηγή: livejapan.com